ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που ενισχύουν την ψυχική μας υγεία

today11 Ιουνίου 2021 1

Background
share close

Δείτε την λίστα

Τα φρούτα και τα λαχανικά ως γνωστόν είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και όλοι γνωρίζουν ότι μόνο θρεπτικά στοιχεία έχουν για την υγεία σας.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι κάποια από αυτά βελτιώνουν σημαντικά και την ψυχική υγεία, υπό ένα όρο όμως.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα τους, τα ωμά φρούτα και λαχανικά ενισχύουν την ψυχική υγεία και μετριάζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, με όσους τα προτιμούν σε αυτή τη μορφή τους να είναι ψυχολογικά σε καλύτερη κατάσταση από όσους τα προτιμούν κυρίως μαγειρεμένα.

Αφού μελέτησαν 422 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 25 ετών, εξετάζοντας επιπλέον τις συνολικές διατροφικές τους συνήθειες, τη φυσική δραστηριότητα, το δείκτη μάζας σώματος αλλά και την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση, κατέληξαν ότι μάλλον υπάρχει συσχέτιση της ψυχικής υγείας με την αφθονίας των μικροθρεπτικών συστατικών των φρούτων και των λαχανικών, που απορροφώνται ευκολότερα όταν αυτά είναι ωμά.

«Τα ωμά φρούτα και λαχανικά ίσως παρέχουν μεγαλύτερες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών σε σχέση με όσα έχουν υποστεί επεξεργασία, εξηγώντας έτσι τον ισχυρό συσχετισμό τους με τη βελτιωμένη ψυχική ευημερία», αναφέρεται στην έρευνα, όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα του Independent. Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η επεξεργασία των τροφίμων, όπως το μαγείρεμα τους «οδηγεί πιθανότατα σε υποβάθμιση των θρεπτικών συστατικών, περιορίζοντας έτσι τον ευεργετικό αντίκτυπό τους στην ψυχική υγεία».

Βέβαια, οι ίδιοι σπεύδουν να σημειώσουν ότι όπως παρατήρησαν ακόμη και η κατανάλωση μαγειρεμένων φρούτων και λαχανικών βελτιώνει τη διάθεση, ωστόσο τα οφέλη που βιώνουν όσοι τα καταναλώνουν ωμά, όπως ικανοποίηση από τη ζωή, μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης και βελτιωμένη διάθεση, είναι απείρως περισσότερα. «Αν τα μοτίβα που παρατηρήσαμε επιβεβαιωθούν σε νέες μελέτες, θα μπορούσε να σημάνει ότι οι πολιτικές υγείας θα επικεντρωθούν στο να προάγουν την κατανάλωση ωμών και μη επεξεργασμένων προϊόντων για βέλτιστη ευημερία», σημειώνουν.

Και η έρευνα δεν σταματά εδώ, με τους επιστήμονες να έχουν καταρτίσει ακόμη και κατάλογο με τα 10 πιο ωφέλιμα φρούτα και λαχανικά. Για να ενισχύσουμε την ψυχική μας υγεία λοιπόν, φροντίζουμε να καταναλώνουμε ωμά: καρότα, μπανάνες, μήλα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γκρέιπφρουτ, μαρούλια, εσπεριδοειδή, φρέσκα berries, αγγούρια και ακτινίδια. Επίσης, θετικό αντίκτυπο στη διάθεση μας μπορούν να έχουν και το σέλερι, το λάχανο, η ντομάτα και το κόκκινο κρεμμύδι -στην ωμή μορφή τους πάντα.

Πηγή:pronews.gr

Written by: arenaradio.gr

Rate it

Previous post

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Με αυτά τα τρία απλά υλικά θα καταπολεμήσετε τα προβλήματα της καρδιάς

Θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα Η διατροφή σας μπορεί να σας αλλάξει την ζωή και να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε ακόμη και πολύ σημαντικά ζητήματα υγείας που ίσως να αντιμετωπίζετε. Δεν αρκεί όμως η κατανάλωση των πιο δημοφιλών προϊόντων, όπως το ψάρι, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Υπάρχουν και κάποια -φαινομενικά- δευτερεύοντα προϊόντα που μπορούν να παίξουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. […]

today11 Ιουνίου 2021 1

Post comments (0)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΑΣ

0%